Rapport från helikoptersläpptestet

På söndagen var det äntligen dags för LAPLanders helikoptersläpptest. Testet var egentligen först planerat till fredagen, men på grund av dåligt väder var det inte förrän på söndagen, den sista reservdagen, som vi kom iväg.
LAPLander är föregången till SQUID, och har utvecklat luftkudde- och spårningssystemen som vi bygger vidare på. Resultaten från släpptesten är självklart intressanta för oss också, så som representant för SQUID-teamet hängde jag på. Med följde även våra handledare Gunnar och Nickolay, samt LAPLanders Erik, Patrik, Jocke och Christian. Nu hade vi även turen att få med oss journalisterna Lars och Samuel som skulle dokumentera händelsen för KTHs räkning.
Trots rapporter om klart väder ovanför skjutfältet Skogstibble var Stockholm höjt i dimma på morgonen. Vi träffades vid SPP 9:30 och drog strax iväg, några till Bromma för att hoppa i helikoptern och några direkt till Skogstibble skjutfält i Uppland. Det tog ett tag innan dimman lättade tillräckligt för att helikoptern skulle kunna lyfta, och under tiden åkte Skogstibblegruppen runt och såg till at skjutfältet var utrymt.

Gänget är samlat

Gunnar kollar kartan

Tyvärr åkte en av bilarna fast, och vi hann precis bli klara innan helikoptern dök upp. Med en walkie-talkie höll vi kommunikationen när killarna i helikoptern kastade ur tre sfärer, tre diskar, en LAPLander-dummy, och en kopia av den riktiga LAPLander som blåste upp airbagsystemet.
1500 meter var dock lite väl friskt tilltaget. Det var enormt svårt att följa de små orangea föremålen som kastades ut, ens med mitt teleobjektiv. Det enda föremålet jag lyckades följa ner till marken var LAPLander-dummyn.

LAPLander-dummyn kastas ut från helikoptern vid 1500 meters höjd...

... och landar flera hundra meter in i skogen

LAPLander-klonen kastas ut från helikoptern, men visar sig vara grymt svår att följa med kamera och kikare

Det här var också det sista vi såg av den. Jag, Gunnar och Patrik gav oss ut och pulsade nästan en halv kilometer in i skogen i den halv meter tjocka snön, men vi kunde inte höra det överfallslarm som var fäst vid dummyn. Efter nästan en timme gav vi upp, och det andra teamet vid norra änden av fältet lyckades bara hitta två av diskarna.

Gunnar, Patrik och Jacob letade i skogen efter dummyn, medan resten av teamet letade efter de andra föremålen längre norrut

Har man ont om riktiga vinterbyxor får man improvisera. Gunnars byxtejp gjorde dock susen!

Disken som Nickolay hittade. Förhoppningsvis kan LAPLander få ut information från den inbyggda accelerometern, så vi vet hur hårt enheten slår i utan airbagsystem.

Den tjocka snön dämpade tydligen överfallslarmen så de bara hördes några meter bort, och GPS-positonssändningen från LAPLander tycks inte ha fungerat. Vi hoppas nu att bilderna från helikoptern kan hjälpa oss att hitta LAPLander vid ett senare tillfälle. Både LAPLander och dummyn hade dessutom små videokameror ombord som vi gärna vill ha bilder från.

Dags för grillkorv!

Dagen avslutades med att vi äntligen grävde ut Nickolays bil från den lilla oplogade skogsväg där den fastnat

Innan vi kunde åka hem fick vi gräva fram Nickolays bil, som fastnat några hundra meter bort på en oplogad skogsväg. Bara att sedan vända bilarna och köra tillbaka vägen vi kom tog en bra tag!

Allting gick inte som planerat och planeringen i sig kunde varit mycket bättre, men visst var det ändå ganska kul!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: