Att falla tillbaka till jorden är också jobbigt

Även fast sondraketerna inte har lika hög hastighet som t.ex. rymdfärjan när de faller tillbaka in i atmosfären, utsätts de för mycket större G-krafter. Detta är för att de faller nästan rakt ner i de tjockare luftlagren, medan rymdfärjan kommer in i en snäll vinkel.

Med båda fötterna på jorden utsätts man för 1g, sin vanliga tyngd. Astronauter i rymdfärjan utsätts för runt 3g vid uppskjutning och återfärd. Människor har överlevt över 100g under mycket korta stunder, t.ex. vid krasher under racerlopp, men vanliga bilkrasher som kan vara väl så farliga är ofta bara bråkdelen av det.

REXUS-raketen utsätts för nästan 19g när den skjuts upp, och 5-10g när den trillar tillbaka från 90 kilometers höjd; MAXUS-raketen, som färdas upp till 700 kilometers höjd, träffar å andra sidan atmosfären i drygt tiotusen kilometer i timmen och utsätts för 40g, under flera sekunder! Inget för astronauter med andra ord.

Hur kan då detta se ut från raketens synvinkel? I videon nedan ser man först hur motorn separeras från den delen av raketen som innehåller experimenten. När raketen bromsas upp som mest runt 4 minuter in klarar kameraglaset knappt av g-krafterna och trycket från luften… Mulningen i snön i slutet blir för mycket. 🙂

Ljuden i bakgrunden är nog vibrationer i raketens struktur från systemen ombord. Vid återinträdet verkar det extrema vindbruset blir för mycket för kamerans mikofon. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: