SQUID vid Esrange dag fem – Utflykt till gruvan och ishotellet

Som ni säkert redan sett på bilderna i förra inlägget var det dags för utflykt på fredagen, sista dagen på training week. Vi var uppe länge och bastade och snackade med experter från ESA och DLR kvällen innan, så det var nog tur att vi fick gå ut och röra på oss istället för att lyssna på föreläsningar hela dagen.

Dagen började med en genomgång av den s.k. Launch Campaign, de två veckor då vi är uppe på basen Mars 2011 och förbereder och genomför uppskjutningen av de två sondraketerna med experiment (förutsatt att vi klarar milstolparna på vägen dit! Men det gör vi ju, såklart!). Därefter kördes vi för första gången på veckan in till Kiruna stad.

Första anhalten var den stora järnmalmsgruvan som har satt Kiruna på kartan. Den 5km breda och flera kilometer djupa järnmalmsådran ligger snett in under staden i brant vinkel, och utgrävningarna, som nu är nere på en dryg kilometers djup, gör att man de närmaste åren kommer behöva flytta staden på grund av den nu ostabila marken.

Utsikt över berget Kirunavaara, där LKAB bryter järnmalm

Under en dryg timme fick vi vandra runt i besöksgruvan på 540 meters djup, och även om utställningarna var intressanta och miljön var riktigt ball var det synd att man inte fick se något av den riktiga gruvdriften. Utställningarna i sig kunde lika gärna ha legat i ett vanligt museum.

Besökare till besöksdelen av gruvan färdas ner med buss

Besöksgruvan på 540 meters djup

Guiden visar på en skärm hur de fjärrstyrda gruvtruckarna fungerar

LKABs spårvagnar som trafikerade Kiruna stad, utställda i gruvmuséet

Efter att vi bussats upp ur gruvan igen vi möjlighet att strosa runt i stan själva. Olle Persson på Rymdbolaget lyckades fixa in gruppen i Kirunas berömda kyrka. Vissa drog sedan till souvenirbutiker, andra till Systembolaget.

Kiruna Kyrka, till formen inspirerad av en lappkåta

Inne i Kiruna kyrka

Sista stoppet innan vi åkte tillbaka till Esrange var ishotellet i Jukkasjärvi. Bilderna får tala för sig själva, men tyvärr hade vi inte så mycket tid på oss där och huvuddelen av hotellet var reserverat för betalande gäster. Isbaren med Absolut Vodka-tema var iallafall riktigt cool och priset till trots gick drinkarna snabbt åt.

Ishotellets ingång

Ishotellets lobby

Absolut Icebar

Monica tar det lugnt på is- och renskinnsstolarna i isbaren

Jacob med svindyr Absolut-drink i baren. Han fick iallafall behålla glaset...

Huvudkorridoren i ishotellet, längre än så här kom vi tyvärr inte

Kyrkan i ishotellet

När vi var tillbaka på Esrange vid sjutiden var det dags för avslutningsmiddagen med lite teambuildinglekar. Trots en officiell nedräkning på tv-skärmarna i anläggningen till bussarnas avfärd mot flygplatsen 5:15 på “morgonen” blev det ytterliggare en blöt natt… men hur ofta får man egentligen chans att festa med raketexperter? 😀

2 Responses to SQUID vid Esrange dag fem – Utflykt till gruvan och ishotellet

 1. Hej.
  Jag har läst en nyhet på Rymdbolagets webbplats om ert besök på Esrange. Det hela är intressant tycker jag. Jag har citerat artikeln på min nyhetswebbplats om rymdindustrin: arielspace.se och länkat till er blogg.

  Samtidigt är det så att Rymdbolagets text är slarvigt skriven och vimlar av stavfel. Bland annat talas det om en ”rymdmätplatsform”

  Jag har mailat Rymdbolaget och föreslagit att de ska rätta stavfelen!

  Jag ska följa er blogg fram till uppsändningen av sondraketen 2011.

  Ariel Borenstein

 2. Jacob says:

  Kul att höra hur folk hittar hit! Jag ska hålla ett öga på arielspspace.se, det verkar vara en väldigt matnyttnig sida, särskilt för oss studenter som drömmer om att jobba inom rymdindustrin i framtiden. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: