SQUID vid Esrange dag tre – Amatörraketer och vibrationer

Denna dag ängnades åt mer föreläsningar, men också funderingar kring frågan från gårdagens möte om utskjutningen från raketen, och det skickades en del mail mellan oss och våra handledare i Stockholm. Samtidigt fick vi reda på att vår föregångare LAPLander kommer testa sitt landningssystem genom att kasta ut sin fritt flygande enhet från en militärhelikopter ute i ett militärområde den 12 Februari. Vi kommer definitivt ha minst två medlemmar på plats för att hjälpa till och även filma!
Dagens mest intressanta föreläsning var om hur en Holländsk amatörraketklubb, DARE, lyckades bygga en raket själva som sköts upp från Esrange och slog höjdrekordet för amatörbyggda raketer (de nådde drygt 12km). Allt gick inte som planerat, men de lärde sig mycket, hade kul, och kunde ge en del tips om hur man håller ett team motiverat även om man måste jobba över mycket.
Förutom detta fick vi även en demonstration, ute i ballonghallen, av en skakplatta som används för att vibrationstesta komponenter innan uppskjutning. Det är helt sjukt vad grejerna måste tåla…
På kvällen efter bastandet fastnade vi runt ett fikabord på hotellet, där Koen från ESA i Holland visade lite galna kort- och mynttrick. Mannen är guld!

Ballonghangaren katedralen vid det stora ballongfältet

SQUID-teamet hjälper till att bära BEXUS-ballongens experimentgondol. De har lite mer plats för sina experiment än vi har i raketerna!

Inga norrsken än, men ljusen vid antennerna på andra sidan ballongplattan är också fina i natten!

Gustav fotar ut över ballongplattan

Får framsynte och initiativrike project manager fixar öl för veckans bastukvällar

Så här kan det gå med ens minneskort om fallskärmen inte funkar och raketen slår i marken i tusen kilometer i timmen. Från presentationen om den Holländska amatörraketen. De hittade den ett halvår senare.

Koen från ESA i Holland ger oss lite tips efter sista föreläsningen på kvällen. Martin, till vänster om honom, är en av koordinatörerna i REXUS.

Hotell Aurora på kvällen, mysigt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: