SQUID vid Esrange dag två – dags för redovisning!

På tisdagen väntade fler föreläsningar och en kort men efterlängtad lödningsintroduktion av ESAs holländske elektronikingenjör Koen. Vi fick även se vad som händer kring antenner och högspänningsutrustning i den tunna luften vid BEXUS-ballongens flyghöjd (effekten kallas korona, ser ut som i en plasmalampa och kortsluter utrustningen).

Dagens viktigaste programpunkt var dock utan tvekan vår redovisning av den preliminära designen för vårt experiment, framför en panel av experter från Rymdbolaget, tyska DLR samt ESA.

Efter en intensiv men uppskattad presentation på strax under tjugo minuter hRedigera inlägg ‹ SQUID – Rymdmätplattform — WordPressade vi en dryg timme på oss att ta emot kommentarer och förslag och ställa egna frågor till panelen. Vi fick mycket bra feedback, men ett STORT problem som dök upp var att vi plötsligt fick reda på att anordningen som är tänkt att skjuta ut oss från raketen, som är samma som vår föregångare LAPLander använder, kommer göra att vi tumlar runt på ett sätt som sabbar utfällandet av trådbommarna/antennerna, huvudsyftet med experimentet. Detta kom som en överraskning, men efter en diskussion efteråt med Olle Person på Rymdbolaget, samt en del CADande, tror vi att vi har en lösning på utskjutningsproblemet.

Gustav under "rymdlödningslektionen"

Vår hård- och mjukvaruingenjör Mónica under "rymdlödningsövningen"

Mónica löder lite mer

Visning av experimentmodulerna (den blåa cylindern till vänster i bild) vid en fullskalebild av raketen

Demonstration av koronaeffekten kring högspänningsutrustning i en lågtryckskammare.

Koronaeffekten kring högspänningsutrustning kan verkligen ställa till det för BEXUS-ballongteamen, eftersom det kan leda till kortslutningar. Det ser nästan precis ut som en "plasmalampa"

Teamet diskuterar feedbacken direkt efter PDR-redovisningen

En föreläsning om rymdväder, som solvind och kosmisk strålning

SQUID-teamet tar det lugnt i bastun efter en lång dag

Vi kan ha satt igång något med snöbandadet första kvällen. Några i ett annat team tyckte det kunde vara en bra idé att plocka fram skidorna

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: